Bellen tijdens de bevalling

Als je ons belt voor de bevalling, bel dan altijd op 06-51576755. Je krijgt dan direct de dienstdoende vroedvrouw aan de lijn. Als de telefoon niet wordt opgenomen, is die in gesprek of is de vroedvrouw druk bezig. Probeer het dan 10 minuutjes later nog een keer of bel als je niet kunt wachten de Ata op 020-5923868. Dat is een doktersdienst waar altijd iemand opneemt. Zij kunnen ons in geval van spoed altijd bereiken en dan bellen we je zo snel mogelijk terug. Let op: op het 06-nummer kunnen wij geen sms-jes ontvangen!

De bevalling dient zich meestal aan tussen de 37 en 42 weken maar het vaakst in de week na de uitgerekende datum. Begint je bevalling al voor de 37 weken bel ons dan direct.
Gemiddeld duurt een eerste bevalling 12 tot 24 uur. Een volgend kind komt meestal sneller. In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. In 10% met het breken van de vliezen.

Als de vliezen breken probeer dan wat water op te vangen in een bakje of glas. Lukt dit niet dan kan je een maandverband uit je kraampakket in je onderbroek doen en daarop de kleur van het vruchtwater beoordelen.

-Bel ons direct als het vruchtwater bruin of groen is, ook midden in de nacht.
-Bel ons overdag (tussen 8 en 23 uur) als het vruchtwater helder is. ‘Helder’ is vaak wat wittig van slijm of vlokjes of wat rozig door een beetje bloedverlies.

Als je vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen of weinig weeën neem dan elke 4-6 uur je temperatuur op, rectaal, dat wil zeggen, in je billen. Bij een temperatuur boven de 38 graden moet je ons bellen. Ga met gebroken vliezen niet meer in bad zolang je nog geen sterke weeën hebt, gebruik geen tampons en ga niet meer vrijen.
Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald en de vliezen breken ga dan liggen en bel ons. De vroedvrouw zal altijd duidelijk tijdens het spreekuur zeggen of dit op jou van toepassing is.

Als de bevalling begint met weeën komen die meestal eerst een tijd onregelmatig. Zolang de weeën onregelmatig zijn kunnen het ook nog oefenweeën zijn en weer helemaal afzakken. Als de bevalling door gaat zetten worden de weeën regelmatig en komt er ook een opbouw in. De weeën zelf duren steeds langer en de pauzes worden juist korter. Bij een eerste bevalling is het meestal zo dat als de weeën 2 uur lang om de 3-5 minuten komen en iedere wee een minuut of iets langer duurt de bevalling echt aan het doorzetten is en niet meer zal afzakken. Gemiddeld hebben vrouwen op dat moment 2 à 3 cm ontsluiting. Voor veel vrouwen is dit een goed moment om ons te bellen voor een bezoek. Als je op dit moment nog geen behoefte hebt aan contact met ons mag je ook wachten met bellen tot je die behoefte wel hebt. Mocht je al eerder de behoefte hebben ons te bellen kan dat natuurlijk ook. Wij kunnen alleen vaak nog niet veel zinnigs zeggen over het verdere verloop van de bevalling als de weeën nog verder uit elkaar liggen dan 3-5 minuten of nog korter dan een minuut duren.

Bij een tweede of volgend kind kun je er meestal vanuit gaan dat je echt aan het bevallen bent als de weeën om de 5 minuten komen en een minuut of iets langer duren. Vaak hebben vrouwen bij een volgende bevalling zelf ook een duidelijker gevoel van wat er gebeurt. Daardoor is het vaak makkelijker te bepalen wanneer je ons nodig hebt.

Het is normaal om tijdens de weeën wat bloed te verliezen. Vaak begint dat als bij een menstruatie met wat bruinig bloed, vaak ook slijmerig en later meer helder rood. Verlies je echter in 30 minuten zoveel bloed dat een heel maandverband vol is, bel ons dan.

In de laatste weken van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Dat kan echt een prop zijn maar meestal is het wat meer slijmerige afscheiding. Bij deze afscheiding kan ook een klein beetje bloed zitten, daar hoef je niet van te schrikken. De slijmprop geeft aan dat je in de laatste fase van de zwangerschap bent gekomen. Soms komt de bevalling snel daarna op gang, maar vaak kan dat ook nog meer dan een week duren.

Het is ook belangrijk in de laatste weken van de zwangerschap goed te letten op het bewegen van de baby. Vaak worden de bewegingen minder hard en groot omdat het kind minder ruimte heeft in de buik. We willen wel dat je je kind blijft voelen bewegen zoals je dat gewend bent. Misschien wel wat minder hard maar niet minder vaak. Gemiddeld moet een baby minstens 6 keer per dag bewegen. Als je twijfelt leg dan een briefje neer en turf de bewegingen om overzicht te krijgen. Als je kind ineens veel minder beweegt dan je gewend bent, is het goed daar extra op te letten. Ga liggen en maak bewust contact met je kind om te kijken of daar reactie op komt. Lukt dit niet en voel je echt minder bewegen neem dan contact met ons op.

Bel ons zeker als je ongerust bent! Onrust werkt niet bevorderlijk bij een bevalling en wij kunnen op veel vragen makkelijk een antwoord geven.